Natten till 27 december 2020 anlände de första doserna vaccin till Sverige och allmänläkaren Réka Velle fick det efterlängtade mejlet, med stränga förhållningsregler om att inte avslöja för någon den mötesplats de nu skulle få kännedom om eftersom det fanns rädsla för stölder eller rån.
Réka Velle och en kollega från en annan privat vårdcentral skulle ta sig till en lastkaj vid sjukhuset strax före lunch. Där mötte de sjukhusfarmaceuter med blå lådor med vaccin inpackade i is.
– Det var Pfizer-BioNTechs vaccin och de hade gjort jättefint från regionen. Vi fick bruna färdigpackade papperspåsar med plåster, kanylspruta och allt vi behövde för att förbereda en ampull, säger Réka Velle.
Tidigare hade hon fått ett mejl med bipacksedel och tydliga instruktioner om hur vaccinet skulle tas om hand och blandas.
– Vi är inte helt vana vid att blanda vaccin. Säsongsinfluensan bränner vi ju av varje år, men då är det bara att sticka folk direkt. Vi var väldigt noga med hanteringen av vaccinet i början, ingen hade fått utbildning och därför tog det extremt lång tid initialt. Alla var livrädda för att göra fel.
Minnet av den 27 december 2020 är för evigt inpräntat i Réka Velles minne. Det var en gråmulen dag, berättar hon, ingen snö. Vårdcentralerna i Västmanland var uppdelade i vaccinationsnoder eftersom det var viktigt med obrutna kylkedjor.
– Vi på Odensvi körde ut till tre vårdcentraler i Västerås, Munktorp och Köping. De tillhörde regionen och en annan privat vårdgivare, men plötsligt var gränserna helt utsuddade, allt vi ville var att maximera nyttan av de här första värdefulla doserna.
Sverige hade beslutat att först vaccinera de äldsta och sköraste och nu körde hon till demensboenden. Det var högtidligt både bland personal och boende när Réka Velle anlände.
Men alla var nervösa, måna om att inget skulle gå fel. Efter Västerås fortsatte Réka Velle till Munktorp.
– Då kände vi oss mer varma i kläderna, men där var sköterskorna supernervösa (skratt). Det var en sensation när vi kom med vaccinet, nästan som om frälsaren var på besök. Människor var stolta och det fotograferades. Nu kommer vaccinet som ska återställa livet till det normala. Sådana kommentarer.
När Réka Velle kom tillbaka hem till familjen sent på kvällen 27 december hade hon varit med och delat ut 108 doser vaccin bara under första dagen.
Det ”hallelujah-moment” som Réka Velle upplevde före jul har sedan nyanserats, inte minst med rapporterna om flera olika nya covidvarianter som kom i början av 2021.
– Det har tagit bort förhoppningen om att vaccinet ska lösa hela problemet. Nu får vi acceptera flera utmaningar och flera variationer av den här fienden. Som läkare vet jag att sjukdomar kan vara luriga och att det sällan finns en quick fix, men jag ser att patienterna blir förtvivlade. Är det inte slut snart, frågar de? Hur länge ska vi orka?