Plötsligt var den här, pandemin som förändrade en hel värld. Många har mist en närstående och inte minst har äldre och samhällets mest sårbara drabbats hårt. Aldrig tidigare har vården utsatts för liknande påfrestningar.
Både boken och dokumentären bygger på ögonvittnesskildringar om hur vården fungerade – och ibland inte fungerade – under pandemiåret 2020 och en bit in på 2021. En till en början ganska mörk bild, som ljusnar allteftersom vaccineringen fortgår och virusvågorna långsamt avtar.
- Med boken och dokumentären vill vi belysa och sammanfatta pandemins effekter på samhället, och framförallt dess påverkan på tandvården och hälso- och sjukvården. De visar hur vårdens medarbetare tillsammans är tillräckligt starka för att hantera en pandemi av ett aldrig tidigare skådat slag, säger Carina Olson, Praktikertjänsts vd och koncernchef.
När pandemin stängde Europa tog allmänläkaren Marjola Kock i Säffle initiativ till en separat infektionsmottagning som drevs i nära samarbete med regionen. Idag är hon tacksam över hur hennes medarbetare hanterade den unika situationen.
Under pandemins inledande fas fick Vårdcentralen NorraHamn i Luleå låna ut personal till regionen. I två månader arbetade två sjuksköterskor därför på Sunderby sjukhus. När verksamhetschefen Urban Mikko nu ser tillbaka på den här tiden har han både positiva och negativa erfarenheter.
De sista dagarna under 2020 kom de första ampullerna efterlängtat vaccin till Sverige. Läkaren Réka Velle på Odensvi vårdcentral i Västerås blev en av de första som höll i sprutan. – Allt var superhemligt! Vi hade inte fått veta när och var vi skulle hämta upp vaccinet. Det var som i en film ungefär.
Samtidigt som pandemin skapade avstånd och social distansering sökte människor alternativa sätt att mötas. Mitt i pandemin tog vårdens digitalisering fart på allvar.
Under ett år har Praktikertjänst dokumenterat hur coronapandemin påverkat tandvården och hälso- och sjukvården. Resultatet är boken ”Tillsammans genom pandemin – om människorna som stod upp när vi behövde dem som mest”.
Från maj 2020 till maj 2021 har Praktikertjänst filmat, intervjuat och dokumenterat hur fem vårdverksamheter påverkats av coronapandemin.
En organisation som stod pall i en historiskt tuff situation. Koncernchefen Carina Olson är stolt när hon tänker tillbaka på hur Praktikertjänst hanterade coronapandemin. "Vi har visat att konceptet Praktikertjänst har en styrka som vi kan påtala än mer för potentiella delägare i framtiden", säger hon.
Tandläkare Urban Englund såg väntrummen tömmas och permitterades från arbetet.
Styrelseordförande Urban Englund ställdes däremot inför sitt yrkeslivs största utmaning. Här beskriver han kontrasten mellan plötslig arbetsbrist – och arbetstopp.
I mars 2020 sökte Praktikertjänst stöd för korttidspermittering från Tillväxtverket. Som mest var cirka 4 300 medarbetare permitterade, men de värsta riskscenarierna infriades aldrig och i juli 2021 beslutade styrelsen att det utbetalade stödet på omkring 213,5 miljoner kronor skulle återbetalas till Tillväxtverket.