Debattartikel - ”Stäng inte utbildningsmottagningen i gynekologi”
Publicerad:
Västra Götalandsregionen bör ompröva avvecklingsbeslutet och skapa en permanent utbildningsmottagning, skriver Annika Rusko Andersson, verksamhetschef på Älvpraktiken som driver utbildningsmottagningen, och Tina Holmberg, verksamhetschef på Alepraktiken och regional chefsläkare, i Dagens Medicin.
En populär och välfungerande utbildningsmottagning i gynekologi i Kungälv ska stänga vid årsskiftet. Det har Västra Götalandsregionen bestämt. Beslutet riskerar att leda till försämrad patientsäkerhet samtidigt som nedläggningen försvårar omställningen till en god och nära vård.
Den svenska hälso- och sjukvården bygger på ett sjukhustungt system, ett system som både politik och profession är överens om måste förändras. Därför klubbade riksdagen under 2021 och 2022 två primärvårdsreformer som går ut på att primärvården ska vara basen i hälso- och sjukvården.
Men ett sådant system bygger på att det finns specialister i allmänmedicin, en yrkeskategori som det råder stor brist på. Det konstaterar både Socialstyrelsen och Nationella vårdkompetensrådet i rapport efter rapport.
Västra Götalandsregionen är inget undantag. Att nå Socialstyrelsens riktvärde om 1100 invånare per specialist i allmänmedicin kommer att ta uppåt 30 år i Västra Götalandsregionen i nuvarande takt. Det konstaterar Distriktsläkarföreningen i en färsk rapport.
Vårdcentralerna i regionen skriker efter allmänläkare. Samtidigt är platserna fulla på obligatoriska utbildningsmoment för ST-läkare i allmänmedicin. För drygt ett år sedan larmade dessutom ST-läkare i regionen om att många står still i sin utbildning, något som kan skapa ökade kostnader och leda till längre utbildningstider, vilket i sin tur innebär en senarelagd omställning till en god och nära vård.
Regionen har skapat ett antal tillfälliga lösningar för att minska flaskhalsarna och få ST-läkare igenom de olika utbildningsmomenten. En sådan tillfällig lösning är utbildningsmottagningen i gynekologi vid Älvpraktiken i Kungälv, som funnits sedan 2021 men som nu tvingas stänga vid årsskiftet.
Beslutet kommunicerades i mitten av september utan att det finns någon plan för vare sig ST-läkarna eller patienterna. Det betyder att 17 utbildningsplatser försvinner över en natt och att ungefär 2 000 patienter får söka sig någon annanstans. Uppskattningsvis behöver 400 av dessa dessutom vård i den specialiserade gynekologin, som redan brottas med långa vårdköer.
Den gynekologiska utbildningsmottagningen är unik, eftersom verksamheten har en lägre tröskel för patienter som söker vård vid mottagningen. Som ett resultat diagnostiserade mottagningen under fjolåret tolv cancerfall, bland annat gynekologisk cancer, leukemi och tarmcancer, hos patienter som tidigare sökt vård vid ordinarie gynekologiska mottagningar men där blivit nekade.
Avvecklingen riskerar att skapa patientsäkerhetsrisker och nya flaskhalsar för regionens ST-läkare. För när Älvpraktikens gynmottagning stänger minskar utbildningsplatserna i gynekologi från 55 till 38.
Utbildningstiden för att bli färdig specialist i allmänmedicin kan alltså bli ännu längre än vad den redan är. Och det i ett läge när regionen saknar hundratals specialister i allmänmedicin.
Vi föreslår därför att Västra Götalandsregionen omprövar avvecklingsbeslutet och skapar en permanent utbildningsmottagning i gynekologi där man utbildar blivande specialister i allmänmedicin.
Om avvecklingsbeslutet ändå står fast behövs en handfast genomförandeplan som löper under ett till två år. Under den perioden kan mottagningen avvecklas under ordnade former och utan att patienterna tar skada. Regionen kan dessutom parallellt skala upp sina egna utbildningsplatser på befintliga enheter så att eventuella flaskhalsar kan undvikas.
För att svara upp mot den av riksdagen beslutade omställningen till en god och nära vård behöver Västra Götalandsregionen planera och skapa fler platser på obligatoriska utbildningsmoment och sidotjänstgöringar. Ytterst handlar det om patientsäkerhet och om att blivande specialister i allmänmedicin faktiskt får de kunskaper som krävs för att ge patienterna i Västra Götaland en god vård.
Annika Rusko Andersson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Praktikertjänst Älvpraktiken
Tina Holmberg, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Praktikertjänst Alepraktiken samt regional chefsläkare
Debattartikeln publicerades ursprungligen i Dagens Medicin den 2 oktober.